Over

ZelfportretMag ik me even voorstellen;

Mijn naam is Jaap (Jacob) Bosma en ik ben 66 jaar, mijn passie is fotografie.

Als jongen van een jaar of 14 ben ik begonnen met fotograferen.
Het was nog in de tijd van de filmrolletjes, eerst voorzichtig wat proberen om zwart-wit foto’s te maken.
Al snel ging ik over op kleur en dan voornamelijk dia’s.

De camera waar ik mee begon was de Olympus Trip 35, ik heb hem nog en hij staat in mijn vitrine met ooit gebruikte fotoapparatuur.
Door stimulans van de plaatselijke vakfotograaf, waar ik mijn gemaakte foto’s mee besprak, ben ik steeds fanatieker geworden in de fotografie en wilde alles weten omtrent de techniek, compositie enz.
Ik werd lid van een fotoclub en kocht al snel mijn eerste spiegelreflex.

Wat is er nu zo mooi aan fotografie vragen sommige mensen mij wel eens.
Het is toch fantastisch als je ergens komt om daar voor jezelf via beeld een blijvende en tastbare herinnering van te maken en anderen hier van mee te laten genieten?
In het analoge tijdperk had je bovendien de spanning van het ophalen van de foto’s bij de fotograaf,
Zijn de foto’s gelukt of niet, je had een bepaalde verwachting en soms werd je teleurgesteld en een andere keer was je verwonderd over je eigen prestaties.
Om sneller resultaat te zien heb ik later een eigen donkere kamer gemaakt, ook dit was weer spannend om te zien hoe de foto langzaam te voorschijn kwam in de ontwikkelaar.

Voor mijn werk als o.a. reprograaf kwam ik ook in aanraking met fotografische technieken en heb ik vele cursussen gedaan en lezingen bezocht van camerafabrikanten en film producenten zoals Kodak en Agfa.
Heel veel dingen heb ik me eigen gemaakt door veel te lezen in vak en fotobladen en door te kijken naar foto’s die door andere fotografen werden gemaakt.

Toen het analoge fotograferen langzamerhand werd verdrongen door het digitale ben ik ook overgestapt naar een digitale camera, een Canon 50D.
Ook hier bleef toch wel het beetje spanning, je ziet wel direct het plaatje maar voor het werkelijke resultaat zul je toch thuis op je PC de foto’s moeten perfectioneren tot de foto die je voor ogen hebt.
Om de digitale technieken onder de knie te krijgen heb ik ook weer vele boeken gelezen en internet geraadpleegd, bezoek ik beurzen zoals Professional Imaging waar topfotografen demo’s geven en je in contact komt met andere (hobby) fotografen.
Sinds kort ben ik geswitched van een spiegelreflex naar een systeemcamera (Fujifilm X-T1) en dat bevalt me prima.

Maar eigenlijk gaat het vaak niet om techniek, het is een hulpmiddel om iets tot stand te brengen.
Iets wat je aanspreekt, in elk onderwerp zit een goede foto als je het maar ziet.
Het gaat ook om een gevoel, je oog valt er op en je gaat anders kijken naar de dingen om je heen of tijdens een vakantie.
Mijn interesse ligt voornamelijk in de landschap en reisfotografie maar de laatste tijd ben ik ook bezig met wat interieurwerk, ook zeer boeiend om te doen.
Bovendien heb ik net een klein studiootje ingericht op een slaapkamer om daar wat aan zwart-wit portretfotografie te doen, mijn eigen profielfoto's zijn de eerste resultaten daarvan.

Om een klein beetje van mijn passie te laten zien heb ik deze website gemaakt om ook anderen van mijn werk te laten genieten en misschien aan te steken om ook eens foto’s te gaan maken.
Wanneer u vragen of opmerkingen heeft ga dan gerust naar mijn contact pagina, ik leer graag van anderen.

Call Now Button